Huidveroudering tegen gaan, welke cosmetische ingrediënten werken?

Al vanaf een redelijk jonge leeftijd begint huidveroudering zijn proces. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en weerspiegelt dan ook onze gezondheid. Je kunt stress, een ongezond eetpatroon, prikkelbare darmen of juist heel gezond leven zo aflezen aan de huid. Ook kan je vaak een leeftijd schatten afhankelijk van de huid. Echter zijn er verschillende zaken die huidveroudering versnellen. Wat gebeurt er precies in de huid wat deze veroudering veroorzaakt? En hoe kun je huidveroudering tegen gaan? We leggen het aan je uit.

Twee soorten huidveroudering

We hebben twee soorten huidveroudering; de intrinsieke of natuurlijke huidveroudering en de extrinsieke huidveroudering welke wordt beïnvloed door processen van buitenaf.

Intrinsieke huidveroudering

Intrinsieke huidveroudering is het natuurlijke huidverouderingsproces die in gang wordt gezet vanaf ongeveer het 30e levensjaar. De huid wordt dun, kwetsbaar, slap en droog.  Dit komt omdat de opperhuid (epidermis) dunner wordt en de lederhuid (dermis) veranderd. Ook bloedvaten verminderen waardoor de huid minder voorzien wordt van voedingsstoffen. Collageen en elastine worden niet meer opgebouwd en de huid wordt slapper. Ook talgklieren verminderen, deze nemen elke 10 jaar met 23% af. Talgklieren beschermen de huid tegen uitdroging waardoor de ouder wordende huid droog wordt. Daarnaast gaat de cel vernieuwing achteruit.  Hierdoor blijven dode huidcellen achter en wordt de huid dof en grauw.

Extrinsieke huidveroudering

Extrinsieke huidveroudering wordt veroorzaakt door processen van buitenaf. Deze tekenen van huidveroudering zijn het gevolg van onze gewoontes en leefomstandigheden zoals stress, voeding met veel suikers, alcohol, verkeerd cosmeticagebruik en de zon. Zonlicht brengt veel schade toe aan de huid. Ultraviolet licht is een beruchte ‘sloper’ van elastinevezels en bindweefsels. Zonlicht breekt het elastine in vele kleine stukjes. Net zoals een elastiekje bros wordt na langdurig in de zon te hebben gelegen. Bij het oprekken breekt dit elastiekje vrijwel direct. Veelvuldige blootstelling aan zonlicht geeft dus versnelde afbraak van elastine in de huid en vervroegde rimpelvorming. Ultraviolet licht kan ook schade toebrengen aan het DNA. DNA is de drager van het erfelijk materiaal en zorgt voor alle processen in de cel. Sommige van deze DNA-beschadigingen leiden tot huidkanker.

Huidveroudering tegen gaan

Naast een gezonde leefstijl is een goede huidverzorging essentieel voor het behouden van een mooie huid. Er zijn veel anti aging crèmes die beweren een wondermiddel te zijn en rimpels verminderen. Helaas is dit vaak niet het geval! Wel zijn een aantal stoffen in de anti aging crème belangrijk die huidveroudering tegengaan.

Vitamine A in cosmetica

Er zijn verschillende varianten van vitamine A op de markt, maar de bekendste vorm in cosmetica is retinol. Daarnaast heb je tretinoïne, ofwel vitamine A-zuur. Dit ingrediënt is in tegenstelling tot retinol, alleen op recept verkrijgbaar. Tretinoïne is ook écht werkzaam. Rimpels en pigmentvlekken kunnen namelijk aanzienlijk verminderen en de huid wordt soepel. Retinol is minder effectief en kan slecht tegen licht en zuurstof, daarnaast geeft het veel risico op irritatie. In de meeste crèmes zit dan ook een laag percentage, welke uiteraard direct ten koste gaat van de doeltreffendheid.

Wat doet vitamine C voor je huid?

Je kunt deze vitamine terugvinden onder de naam ‘ascorbic acid’ (ascorbinezuur). Vitamine C heeft een bewezen werking bij het tegengaan van huidveroudering.

Vitamine E voor de huid

Vitamine E is terug te vinden onder de naam ‘tocopherol’. Vitamine E is een antioxidant die de schadelijke invloed van vrije radicalen kan neutraliseren. Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering. Dit ingrediënt werkt het beste in samenwerking met vitamine C, aangezien deze stoffen elkaars werking versterken. Als duo verminderen vitamine C en E ook pigmentvlekken.

Niacine in vitamine B3

Deze vitamine is terug te vinden onder de naam ‘niaciamide’. Deze stof verbetert de huidbarrièrefunctie en verminderd het zwangerschapsmasker (melasma). Daarnaast werkt het kalmerend en beschermt het de huid tegen uv-schade.

Wanneer bovenstaande ingrediënten in crèmes zitten, werkt dit effectief tegen huidveroudering. Daarnaast is een gezonde leefstijl en het dagelijks aanbrengen van een SPF zonnebrandcrème een must om de huid zo gezond en mooi mogelijk te houden.

Wil je ook direct een jongere huid? 

Bekijk onze peeling behandeling

Lees verder:

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

    Mommy Skincare Clinic

    Emmy Andriessestraat 504
    1087 NE Amsterdam
    ✆ 020-2101835
    ✉ info@mommyskincareclinic.nl

    Openingstijden:

    zondag Gesloten
    maandag 09:00–18:00
    dinsdag 09:00–18:00
    woensdag 09:00-18:00
    donderdag 09:00–20:30
    vrijdag 09:00–17:00
    zaterdag Gesloten
    Bel ons Contact
    © 2024 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello