Melasma, zwangerschapsmasker, hyperpigmentatie, het beestje heeft meerdere namen, maar het blijft hetzelfde huidprobleem. Maar wat is melasma? Hoe voorkom je de pigmentvlekken? En hoe kunnen we een zwangerschapsmasker behandelen? We vertellen je het allemaal in deze blog.
Wat is een zwangerschapsmasker?
Een zwangerschapsmasker, ook wel bekend als melasma, is een donkerbruine verkleuring van de huid die ontstaat als gevolg van verstoorde pigmentatie. Het wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen en kan worden verergerd door blootstelling aan zonlicht en warmte. Een zwangerschapsmasker is gelukkig niet gevaarlijk, maar de pigmentvlekken kunnen als vervelend worden ervaren.
Waar komt een zwangerschapsmasker voor?
Melasma komt voornamelijk voor op de wangen, de slapen, rond de ogen, de bovenlip en het voorhoofd. Soms kunnen de pigmentvlekken ook ontstaan in de hals en op de armen.
Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?
Tijdens de zwangerschap kan hyperpigmentatie (zwangerschapsmasker) ontstaan door toedoen van de zon in combinatie met je verhoogde en gewijzigde hormoonspiegel. Je pigment is door de hormonen sneller geactiveerd door de zon, waardoor je zonder goede bescherming al snel een soort ‘masker’ rondom je ogen, bovenlip en voorhoofd krijgt.
Voor de fanatieke wintersporters onder ons, dit is het tegenovergestelde van de ‘panda-face’. Over wintersport gesproken, dit fenomeen doet zich natuurlijk ook voor wanneer je op wintersport op een zonovergoten bergtop zit, de adviezen voor de zomer gelden dus net zo goed voor zwangere wintersporters.
Het probleem met melasma, of zwangerschapsmasker, is dat het niet vanzelf ook weer verdwijnt. Waar sproetjes in de lente opkomen en in de herfst weer langzaam verdwijnen, blijft melasma zichtbaar. Daarom: goed smeren, want voorkomen is beter dan genezen!
Zwangerschapsmasker, maar niet zwanger?
Hoewel melasma voorbehouden lijkt voor zwangere vrouwen is dit niet altijd het geval. Zoals ook eerder genoemd is het de combinatie van wisselende en verhoogde hormoonniveaus die zorgen voor deze overgevoelige reactie op de zon. Zo komt het dus ook voor bij bijvoorbeeld het gebruik van anticonceptie.
Nóg niet zwanger, maar wel met een beetje hulp aan het proberen om zwanger te worden? Helaas blijkt het niet altijd vanzelf te gaan voor stellen om zwanger te worden. Gelukkig hebben we dan alle mogelijkheden die onze medische wereld heeft uitgevonden om toch dat geluk te kunnen ervaren.
Veel van deze behandelingen gaan gepaard met hormoonbehandelingen voor de vrouw in kwestie. En daar heb je het al, hormonen, die in aanvulling op je standaardniveau worden toegediend. Fantastisch voor je zwangerschap, maar let ook dan erg goed op het beschermen van je (gezichts)huid om te voorkomen dat je nog vóór je zwangerschap een zwangerschapsmasker oploopt.
Tips om melasma te voorkomen
- Bescherm je huid door je goed in te smeren:
Zwanger in de zomer, zolang de temperaturen niet sky-high gaan is het heerlijk. Veel buiten zijn, luchtige kleding en lekker de zon op je huid! Maar die zon op je huid heeft een keerzijde tijdens je zwangerschap. Zoals we in meerdere blogs aangeven is het altijd van groot belang om je huid goed te beschermen tegen de zon door een crème met factor of zonnebrand te smeren. Tijdens je zwangerschap geldt dat advies meer dan dubbel.
- Vermijd de zon:
Heb je al pigmentvlekken? Dan kun je de zon tijdens de zwangerschap beter helemaal vermijden om een zwangerschapsmasker te voorkomen.
Zwangerschapsmasker behandelen? Kies voor onze TCA-peeling behandeling
Een zwangerschapsmasker hoeft gelukkig niet voor eeuwig te zijn. Wij behandelen melasma met een speciaal daarvoor ontwikkelde peeling gebaseerd op de TCA-peeling. Deze peeling gaat exact diep genoeg je huid in om de hyperpigmentatie op de juiste plek aan te pakken én de resultaten zijn verbluffend. Bijkomend voordeel, de kleine lijntjes rond je ogen worden gelijktijdig aangepakt!
Ben jij geïnteresseerd over huidproblemen die tijdens de zwangerschap kunnen ontstaan? Lees hier verder over striae.