Voeding is de basis van ons leven. Maar wat nou als diezelfde voeding niet meer goed gepaard gaat met ons lichaam? Als ons lichaam niet reageert door meer energie te krijgen van voeding, maar juist vermoeid raakt door voeding, of zelfs van binnen en/of van buiten gaat ontsteken?
‘Ortho’ betekent gezond, kloppend of juist en met ‘moleculair’ worden de moleculen bedoeld die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Orthomoleculaire therapie richt zich dus op het in balans brengen van de nodige stoffen waardoor het lichaam zichzelf weer kan herstellen met behulp van juiste voeding, verandering in leefstijl en eventueel aanvulling met supplementen. Met als doel jouw klachten zoals onder andere voedselgevoeligheden, hormonale disbalans en huidklachten te verminderen of zelfs te verhelpen.
Waarom en wanneer Orthomoleculaire Therapie?
Keuzes die wij dagelijks maken hebben ontegenzeggelijk invloed op ons lichaam, zo ook de keuzes in voeding een leefstijl.
Bij langdurige blootstelling aan negatieve invloeden ontstaat in het lichaam een respons. Het lichaam wil kosten wat het kost weer in balans komen. Maar wanneer dat niet meer lukt, kunnen vervelende klachten ontstaan.
Dit is te voelen van binnenuit en soms ook te zien van buiten.
Rosacea, acné, maar ook slapeloosheid, vermoeidheid en niet-bacteriële infecties kunnen veroorzaakt worden door een orthomoleculaire disbalans in het lichaam. Dit kan zo ver gaan dat het kan leiden tot artrose en gewrichtspijnen.
Vanzelfsprekend is het van belang om zo vroeg mogelijk te signaleren. Iedereen heeft weleens een keer buikpijn of een andere klacht, maar heb jij wekelijks of zelfs vaker klachten, dan kan het je leven beïnvloeden en is het tijd om actie te ondernemen.
Hoe werkt een traject Orthomoleculaire Therapie?
Een orthomoleculair therapie traject start bij jezelf. Voorafgaand aan het eerste consult wordt een voedingsdagboek bijgehouden, om inzicht te krijgen in jouw dagelijkse patroon. Wat krijg je binnen en zijn dat mogelijk stoffen die een reactie oproepen in jouw lichaam. Aanvullend hierop vul je een vragenlijst in, zodat de therapeut goed inzicht krijgt in wie jij bent.
Tijdens het eerste consult wordt een uitgebreide anamnese afgenomen naar aanleiding van de ingevulde vragenlijst. Jouw (fysieke) geschiedenis wordt uitgebreid besproken en van daaruit wordt jouw hulpvraag bepaald.
Op basis van de anamnese én het voedingsdagboek kunnen één of meerdere aanvullende onderzoeken voorgeschreven worden, waaronder bloed- en/of ontlastingsonderzoek óf een DNA-onderzoek.
Op basis van deze informatie zal onze therapeut een persoonlijk behandelplan opstellen.
In dit plan worden adviezen opgenomen over aanpassingen in jouw leefstijl, je voeding, maar ook advies in supplementen/kruiden welke genomen dienen te worden om eventuele tekorten te herstellen.
Gedurende het traject begeleiden onze therapeuten jou in het aanpassen van je leefstijl en voeding, om zo tot een gezond resultaat te komen.
Voorbereiding
Zoals bovenstaand al beschreven, dient voor het eerste consult, minimaal 2 weken, een voedingsdagboek bijgehouden en een vragenlijst in gevuld te worden. Dit om de anamnese te starten met voldoende inzicht in de huidige situatie.
Resultaten van Orthomoleculaire Therapie
De orthomoleculaire therapie én de daaropvolgende leefstijl- en voedingswijzigingen zorgen voor een gezonder en fitter lichaam. Reacties als winderigheid en opgeblazen gevoel, maar ook acné, rosacea en ontstekingen in het lichaam verminderen óf verdwijnen zelfs volledig na verloop van tijd. Orthomoleculaire therapie zorgt ervoor dat jij weer fysiek sterker wordt en gezonder én energieker in het leven staat.
Tarieven
- Consult + begeleiding (excl. Onderzoeken en supplementen): 450 euro
- Bloed-/Ontlastingsonderzoeken: vanaf 375 euro
Orthomoleculaire therapie in Amsterdam
Maak een afspraak voor orthomoleculaire therapie in Amsterdam IJburg.