Het tienerlichaam: Striae, dat is toch als je zwanger wordt?!

Iedereen kent de beelden en verhalen van zwangere vrouwen met striae, een paar lichte strepen rond de navel, of hele vlakken diepe lijnen over de hele buik en flank. Allemaal

striae pubertijd

Iedereen kent de beelden en verhalen van zwangere vrouwen met striae, een paar lichte strepen rond de navel, of hele vlakken diepe lijnen over de hele buik en flank. Allemaal met dezelfde oorzaak: een snel groter wordende buik door de zwangerschap. Maar striae komt helaas lang niet alleen voor bij zwangere vrouwen of op de buik maar ook tijdens de pubertijd. 

Striae in de pubertijd

Snelle groei van het lichaam of lichaamsdelen, waar komt ons dat bekend van voor: de pubertijd! We zien onze kinderen opgroeien, stapje voor stapje. Dan is daar de pubertijd, zowel lichamelijk als mentaal gebeurt er bijzonder veel met het tienerlichaam. Een verhoogde wens naar zelfstandigheid, onzekerheid, drang naar ontdekking, allemaal kenmerken die we als ouders tegenkomen bij onze opgroeiende telgen. Daarmee gepaard gaat ook de fysieke groei van onze kinderen. Secundaire geslachtskenmerken worden prevalent, van de eerste bh van onze dochters tot de eerste donshaartjes op de kin van onze zonen, veel verandert. En waar we die donshaartjes nog weg kunnen poetsen met een scheermes (of voor de meer sadistischere moeders: een pincet) is de fysieke groei van onze kinderen niet tegen te houden of terug te draaien.

De invloed van de ontwikkeling van spiergroei op striae

Onze dochters krijgen borsten, onze zonen ontwikkelen meer spiermassa! Allemaal evolutionair bepaald en zo natuurlijk als dat de zon iedere ochtend op komt. Maar die snelle groei van zowel borsten als spieren kan, net als tijdens een zwangerschap, nadelige effecten hebben op de structuur van de huid. Wij zien dan ook geregeld jongens en meiden bij ons in de kliniek die striae hebben gekregen door hun puberale groei. 

Bij meiden leidt dit vaak tot striae op de borsten. Vaak de bovenzijde, net onder de sleutelbenen. Maar ook op de heupen en billen zien wij dit regelmatig terug komen. De rek is er dan letterlijk uit, waardoor de huid (meer specifiek: het bindweefsel) scheurt, met de bekende strepen van striae als gevolg. Ook bij jongens komt striae dus vaker voor. Door ontwikkeling van hun spieren op vooral de bovenarmen en bovenbenen is ook daar de rek er uit voor de huid. 

Het voorkomen van striae in de pubertijd

Hoewel de meeste jongens zich hier minder druk over maken, want ‘littekens zijn stoer’, zijn de meeste meiden minder gelukkig met deze vorm van striae, want ‘dat is toch als je zwanger wordt?!.

Voorkomen van striae is lastig, het gebeurt, of het gebeurt niet. Net zoals bij een zwangerschap. Wel is de vorming van striae te remmen, door gebruik te maken van silicium en collageen supplement. Deze zorgen ervoor dat het bindweefsel sterker wordt en minder snel uitrekt of scheurt tijdens snelle groei.

Mocht het onverhoopt toch zo zijn dat de striae zich niet tegen laat houden, dan kunnen wij gelukkig mededelen dat bij de jonge huid van onze tieners (en twintigers) de behandelingen van Mommy Skincare Clinic bijzonder goed resultaat geven. Zie daarvoor ook de before/after-foto’s op onze striae-pagina. 

Mocht je ooit vragen hebben over striae bij tieners of wat striae is, bel ons. Wij geven je graag meer informatie.

Ben je geïnteresseerd in de gezondheid van je huid? Lees hier meer over striae.

Meer artikelen?

Contact opnemen

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Natuurlijk kunt u ook gewoon langskomen

Onze kliniek is te vinden op Emmy Andriessestraat 504, 1087 NE Amsterdam.

Maandag – woensdag 09:00 – 18:00
Donderdag 09:00 – 20:30
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag – zondag Gesloten

Weet je het nog niet zeker?

"*" geeft vereiste velden aan

Waar ben je naar op zoek?
Gegevens

Natuurlijk kunt u ook gewoon langskomen

Onze kliniek is te vinden op Emmy Andriessestraat 504, 1087 NE Amsterdam.

Maandag – woensdag
09:00 – 18:00

Donderdag
09:00 – 20:30

Vrijdag
09:00 – 17:00

Zaterdag – zondag
Gesloten