Wat zijn de verschillen tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid? Dat we verschillen qua gedrag en buitenkant is natuurlijk een feit. Maar hoe anders is onze huid? Om te beginnen is de mannenhuid zo’n 20% dikker dan de vrouwenhuid. Vandaar de wat slappere huid en rimpels die vanaf het 50e jaar opkomen. Maar wat zijn de verdere verschillen? En hoe behandel je deze twee verschillende huiden?
Huidveroudering bij mannen en vrouwen
De mannenhuid wordt beschermd doordat er door testosteron meer talg wordt aangemaakt. De talg houdt de huid soepel en wat vetter. Hierdoor is de huid over het algemeen ook minder vochtarm, omdat dit vettige laagje talg op de huid een barrière vormt waardoor het vocht moeilijk de huid verlaat. Ook het verouderingsproces loopt bij mannen heel anders. Waar vrouwen te maken krijgen met de menopauze, kennen mannen deze niet.
De menopauze zorgt er bij vrouwen voor dat er een afname is van oestrogeen waardoor het collageen in de huid jaarlijks daalt met 2,1% en de elasticiteit jaarlijks met 0,55%. Tegelijkertijd neemt de dikte van de huid ook met 1,1% af. Mannen hebben hier helemaal geen last van. Toch hebben mannen wel huidverzorging nodig.
Zonbescherming mannenhuid
Doordat de mannenhuid 20% dikker is dan een vrouwenhuid, denk je misschien dat deze ook beter bestand is tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld de zon. Niks is echter minder waar. De mannenhuid moet net zo goed beschermd worden tegen de zon als die van een vrouw.
De UVA-stralen van de zon gaan eenvoudig door de buitenste huidlaag naar de lederhuid. Daar vernietigen ze het collageen dat voor stevigheid zorgt. Ook beschadigt de zon de elastische vezels die de rekbaarheid van de huid garanderen. Hierdoor krijg je rimpels en verslapping van de huid. Ook roken en alcohol hebben een flinke impact op de mannenhuid waar de huid zeker niet jonger van wordt.
Huidverzorging mannen
Ook in de praktijk en salon zien we gelukkig steeds meer mannen. Ze komen niet alleen voor een heerlijke gezichtsbehandeling of voor een botoxbehandeling maar ook voor verschillende laserbehandelingen, waarbij de laserbehandeling van beharing erg populair is.
Ook in de praktijk behandelen we de mannenhuid anders dan de vrouwenhuid. Omdat de mannenhuid dikker is zullen lasers anders ingesteld moeten worden, om het doel te bereiken waarvoor de laser dient. Ook peelingen kunnen langer inwerken om echt effect te geven aan de huid. Daarnaast zullen we rekening moeten houden met de haargroei van het mannen gezicht. Niet alleen kunnen rondom de haarfollikels ontstekingen ontstaan, maar door het vele scheren is deze huid ook vaak wat gevoeliger en geïrriteerd.
Gelukkig is het taboe dat mannen geen huidverzorging nodig hebben uit de wereld. Omdat de huid wat vetter is, vaak wat meer geïrriteerd en gevoeliger is zal huidverzorging erop berust zijn deze aspecten aan te pakken. Waarbij huidverzorging van vrouwen veelal bestaat uit het verminderen van rimpels.