Zwangerschapsmasker, niet alleen bij zwangere vrouwen

Bij melasma is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem, waarbij de pigmentcellen teveel pigment aanmaken en er een opstapeling ontstaat. Hierdoor ontstaan er donkere vlekken die gelokaliseerd zijn in het gezicht. De naam ‘melasma’ oftewel ‘zwangerschapsmasker’ doet vermoeden dat het enkel en alleen voorkomt tijdens de zwangerschap, maar niets is minder waar. Hormoonveranderingen, maar ook het gebruik van de anticonceptiepil, blootstelling aan uv-straling of erfelijke factoren kan melasma veroorzaken.

Melasma voorkomen

Melasma kunnen we helaas niet voorkomen. Wel kun je voorzorgmaatregelingen treffen om het ontstaan van melasma wat te beperken, door bijvoorbeeld dagelijks gebruik te maken van een hoge factor zonnebrandcrème of de zon te vermijden wanneer je zwanger bent. Melasma is goed te herkennen aan donkere pigmentvlekken vooral op de wangen, het voorhoofd en rondom de mond. Deze vlekken lopen over in de normale huid, in tegenstelling tot pigmentvlekken die ontstaan zijn door ouderdom, oftewel lentigo solaris. 

Vaststellen pigment van Melasma

Melasma kan oppervlakkig of diep in de huid ontstaan. Om een juiste behandeling uit te voeren wil je weten of het pigment oppervlakkig of diep ligt. Het dieper liggende pigment is herkenbaar aan de grijsblauwe kleur en oppervlakkig pigment herken je aan de bruine verkleuring. Soms is dit verschil tussen het oppervlakkig en diep liggend pigment niet helemaal duidelijk zichtbaar. Je kunt dan met je vinger op het pigment drukken. Als het pigment enkele seconden ‘weg’ te drukken is, dan ligt het pigment oppervlakkig. Is het niet weg te drukken dan ligt het pigment dieper in de huid. Oppervlakkig gelegen pigment is een stuk makkelijker behandelbaar dan het dieper gelegen pigment. Maar het is beide mogelijk!

Melasma behandelen met crème

Er zijn diverse manieren om melasma te behandelen. Eén daarvan is de crème Hydrochinon 5% die wordt gebruikt bij pigmentvlekken, omdat dit een blekende werking heeft. Soms wordt deze crème in combinatie met tretinoïne crème gebruikt om het product dieper te laten doordringen in de huid. Beide crèmes mogen juist niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden, omdat dit invloed kan hebben op het ongeboren kindje. En dat terwijl juist melasma kan ontstaan tijdens de zwangerschap! Daarnaast zijn beide crèmes alleen op recept verkrijgbaar en kunnen ze irritatie geven.

Vandaar dat er een alternatief is voor de tretinoïne crème, namelijk niacinamide crème. Onlangs is er aangetoond dat 4% niacinamide crème net zo goed werkt als 4% hydrochinon. En deze mag je wél tijdens de zwangerschap gebruiken. Een goed alternatief dus om dit ingrediënt in een crème aan te bieden.

Overige behandelingen Melasma

Een alternatief voor de crèmes zijn bepaalde lasers die het oppervlakkig en dieper liggend pigment afbreken waardoor de pigmentopstapeling minder wordt. Voorbeelden van deze lasers zijn de Ruby laser, Alexandrite laser, de Nd:YAG laser en de fractionele laser. Met deze lasers kunnen we helaas geen resultaat garanderen in het geval van melasma. In sommige gevallen is het zelfs zo dat een laserbehandeling het pigment juist kan activeren waardoor de pigmentvlekjes juist donkerder worden. Ook deze lasers worden niet toegepast tijdens de zwangerschap, maar zijn wel mogelijk na de zwangerschap. Verder kunnen bepaalde chemische peelingen ervoor zorgen dat oppervlakkig gelegen pigment verminderd.  

Maar… wees niet getreurd, want het is mogelijk dat melasma (deels) verdwijnt na de zwangerschap! Ben je gevoelig voor pigment opstapelingen? Dan is de kans groot is dat het terugkomt.

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

Mommy Skincare Clinic

Pampuslaan 114
1087 LA Amsterdam
✆ +31 (0)85 0604349
✉ info@mommyskincareclinic.nl

Openingstijden:

zondag Gesloten
maandag 09:00–18:00
dinsdag 09:00–18:00
woensdag Gesloten
donderdag 10:00–21:00
vrijdag 09:00–18:00
zaterdag Gesloten
Bel ons Contact
© 2020 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello