Zwangerschapsmasker zonder zwanger te zijn?

Er is sprake van zwangerschapsmasker of ook wel Melasma, wanneer je last hebt van hyperpigmentatie. De pigmentcellen hebben teveel pigment aangemaakt en creëren zo een opstapeling ervan. Hierdoor ontstaan er donkere vlekken die voornamelijk in het gezicht te zien zijn. Daarom wordt het dus een masker genoemd. Een zwangerschapsmasker in het bijzonder. Je hoeft het echter niet alleen te krijgen als je zwanger bent. Het heeft wel met hormoonveranderingen te maken, zoals het gebruik van de anticonceptiepil, blootstelling aan uv-straling of erfelijke factoren. We vertellen je meer over melasma en de behandeling in dit artikel.

Melasma of zwangerschapsmaker voorkomen

Zwangerschapsmasker ofwel melasma, kunnen we helaas niet voorkomen. Wel kun je voorzorgmaatregelingen treffen om het ontstaan van melasma wat te beperken, door bijvoorbeeld dagelijks gebruik te maken van een hoge factor zonnebrandcrème of de zon helemaal te vermijden wanneer je zwanger bent. Melasma is goed te herkennen aan donkere pigmentvlekken op de wangen, het voorhoofd en rondom de mond. Deze vlekken lopen over in de normale huid, in tegenstelling tot pigmentvlekken die ontstaan zijn door ouderdom, oftewel lentigo solaris. 

Welke melasma heb ik?

Zwangerschapsmasker kan oppervlakkig of diep in de huid ontstaan. Om een juiste behandeling uit te voeren wil je weten of het pigment oppervlakkig of diep ligt. Het dieper liggende pigment is herkenbaar aan de grijsblauwe kleur en oppervlakkig pigment herken je aan de bruine verkleuring. Soms is dit verschil tussen het oppervlakkig en diep liggend pigment niet helemaal duidelijk zichtbaar. Je kunt dan met je vinger op het pigment drukken. Als het pigment enkele seconden ‘weg’ te drukken is, dan ligt het pigment oppervlakkig. Is het niet weg te drukken dan ligt het pigment dieper in de huid. Oppervlakkig gelegen pigment is een stuk makkelijker behandelbaar dan het dieper gelegen pigment. Maar het is beide mogelijk!

Melasma crèmes

Je kunt op verschillende manieren zwangerschapsmasker behandelen. Eén daarvan is de crème Hydrochinon 5%. Deze wordt gebruikt bij pigmentvlekken, omdat dit een blekende werking heeft. Soms wordt deze crème in combinatie met tretinoïne crème gebruikt om het product dieper te laten doordringen in de huid. Beide crèmes mogen alleen niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden, omdat dit invloed kan hebben op het ongeboren kindje. En dat terwijl juist melasma kan ontstaan tijdens de zwangerschap! Daarnaast zijn beide crèmes alleen op recept verkrijgbaar en kunnen ze irritatie geven.

Vandaar dat er een alternatief is voor de tretinoïne crème, namelijk niacinamide crème. Onlangs is er aangetoond dat 4% niacinamide crème net zo goed werkt als 4% hydrochinon. En deze mag je wél tijdens de zwangerschap gebruiken. Een goed alternatief dus om dit ingrediënt in een crème aan te bieden.

Melasma behandeling

Een alternatief voor de crèmes zijn bepaalde lasers die het oppervlakkig en dieper liggend pigment afbreken waardoor de pigmentopstapeling minder wordt. Voorbeelden van deze lasers zijn de Ruby laser, Alexandrite laser, de Nd:YAG laser en de fractionele laser. Met deze lasers kunnen we helaas geen resultaat garanderen in het geval van melasma. In sommige gevallen is het zelfs zo dat een laserbehandeling het pigment juist kan activeren waardoor de pigmentvlekjes juist donkerder worden. Ook deze lasers worden niet toegepast tijdens de zwangerschap, maar zijn wel mogelijk na de zwangerschap. Verder kunnen bepaalde chemische peelingen ervoor zorgen dat oppervlakkig gelegen pigment verminderd.  

Maar… wees niet getreurd, want het is mogelijk dat melasma (deels) verdwijnt na de zwangerschap! Ben je gevoelig voor hyperpigmentatie? Dan is de kans helaas groot is dat het terugkomt.

 
Heb je last van huidveroudering? Lees hier meer over het ontstaan van huidveroudering en welke ingrepen kunnen helpen.

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

    Mommy Skincare Clinic

    Emmy Andriessestraat 504
    1087 NE Amsterdam
    ✆ 020-2101835
    ✉ info@mommyskincareclinic.nl

    Openingstijden:

    zondag Gesloten
    maandag 09:00–18:00
    dinsdag 09:00–18:00
    woensdag 09:00-18:00
    donderdag 09:00–20:30
    vrijdag 09:00–17:00
    zaterdag Gesloten
    Bel ons Contact
    © 2024 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello