Vrije radicalen bestrijden

Ze zijn onzichtbaar, maar zijn ondertussen wel verantwoordelijk voor alle vormen van huidveroudering: vrije radicalen. Wat zijn vrije radicalen? En hoe bestrijd je deze in je lichaam? We leggen hier aan je uit wat vrije radicalen zijn en hoe je ervan bevrijd wordt!

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen vinden we terug in uitlaatgassen, sigarettenrook, uv-stralen, maar ook in eten en drinken zoals in alcohol en zelfs in water. Daarnaast maakt je lichaam ook zelf vrije radicalen aan. Stress is bijvoorbeeld een trigger om nog meer vrije radicalen aan te maken. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat er een explosieve groei van vrije radicalen ontstaat, waardoor cellen beschadigen, dit heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid en voor onze huid. Tal van ziektebeelden  zoals reuma, staar en zelfs kanker worden toegeschreven aan schade door vrije radicalen.

Vrije radicalen huid

Niet alleen ziektebeelden, ook huidveroudering is een gevolg van vrije radicalen. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan. Het is te vergelijken met een elastiekje dat brokkelig wordt en vergaat als het in de zon heeft gelegen. Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat huidveroudering mede het gevolg lijkt te zijn van overmatige activiteit van vrije radicalen. Mensen die roken en veel aan de zon hebben bloot gestaan, krijgen eerder rimpels en pigmentvlekken.

Wat zijn antioxidanten?

Een antioxidant is een stof die ons lichaam beschermt en zorgt dat vrije radicalen minder schade aanrichten. Antioxidanten zijn van nature al aanwezig in bijvoorbeeld groente en fruit, zoals in blauwe bessen, frambozen en kiwi. Bekende antioxidanten zijn vitamine C en E. Ons natuurlijke mechanisme beschermt ons tegen een bepaalde hoeveelheid vrije radicalen, maar lang niet tegen alle radicalen. We kunnen ons lichaam beschermen door bepaalde voeding te eten waar antioxidanten in zitten en bepaalde vitamines te gebruiken met hoge werkzame stoffen.

Antioxidanten en mesotherapie

Een goede manier om ervoor te zorgen dat antioxidanten in de huid terecht komen, is door middel van mesotherapie. Mesotherapie brengt door middel van microneedling, een klein naaldje, een hoog percentage antioxidanten, vitamines en mineralen in de huid. Omdat een crème altijd door onze huid heen moet, werkt deze altijd minder dan wanneer deze, zoals met mesotherapie, in de huid wordt gebracht door middel van een naaldje. Het is dus een zeer effectieve manier om de huid te voeden, te beschermen en een flinke boost te geven.

Antioxidanten crème

Wanneer we crèmes gebruiken waar antioxidanten inzitten, dan moeten deze aan bepaalde aspecten voldoen om daadwerkelijk werkzaam te zijn, namelijk:

 • De concentratie moet hoog genoeg zijn. Dit kun je controleren door te kijken of de antioxidanten in het bovenste of middelste gedeelte van de ingrediëntenlijst staan. Staan ze in het onderste deel van de ingrediëntenlijst dan is de concentratie over het algemeen te laag om echt effect kunnen hebben. Daarnaast zijn antioxidanten heel gevoelig voor licht en zuurstof. Het heeft dus totaal geen zin deze stoffen in een potje te stoppen. Zoek dus naar een product in flesje met pompje of andere luchtdichte verpakkingen zodat er geen zuurstof bij komt. Houd de producten daarnaast op plaatsen waar het relatief donker is.
 • Vitamine C (Ascorbic acid) is een heel goed voorbeeld van één van de krachtigste antioxidanten die je lichaam kan opnemen en die ook nog eens een anti-verouderingseffect heeft door de aanmaak van collageen te stimuleren. Het beschermt je lichaam tegen uv-stralen en met terugwerkende kracht herstelt hij ook de beschadiging van je huid. De werking van vitamine C wordt versterkt door vitamine E (Tocopherol) waardoor vrije radicalen geen schijn van kans meer hebben. Zoek dus een product waar meer dan één antioxidant in zit.

Samengevat: laat vrije radicalen niet de baas zijn over je lichaam en over huidveroudering. Zoek dus goed uit welke producten wel, en welke producten niet voor jou werken tegen vrije radicalen. Kies bij voorkeur een huidverzorgingsproduct uit dat minimaal 1 antioxidant bevat.

Wil je direct een stralende huid? Bekijk dan onze mesotherapie behandeling of vraag een gratis intake aan voor een persoonlijk advies over jouw huid.

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

  Mommy Skincare Clinic

  Emmy Andriessestraat 504
  1087 NE Amsterdam
  ✆ 020-2101835
  ✉ info@mommyskincareclinic.nl

  Openingstijden:

  zondag Gesloten
  maandag 09:00–18:00
  dinsdag 09:00–18:00
  woensdag Gesloten
  donderdag 10:00–21:00
  vrijdag 09:00–18:00
  zaterdag Gesloten
  Bel ons Contact
  © 2023 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello