Haaruitval kennen we allemaal, die kale oom op verjaardagen, die klasgenoot die plukken haar verloor of je eigen haren in het doucheputje. Voor de meeste mensen is haaruitval niet iets waar ze door de jaren heen naar uitkijken. Een (volle) bos haar wordt nog altijd gezien als een schoonheidsideaal en wordt daarom nagestreefd door veel mensen.
Helaas is dit niet altijd weggelegd voor iedereen. Of het tijdelijke haaruitval door stress is, of een vorm van alopecia, haaruitval is nooit leuk.
Haaruitval tegengaan door middel van haartransplantatie en mesotherapie
In de basis zijn er twee methoden om haaruitval tegen te gaan en/of om te keren. Dat zijn haartransplantaties en mesotherapie. Wij nemen jou graag mee in de welke afweging jij tussen deze twee behandelingen kunt maken. Maar eerst een korte uitleg over beide methoden.
Methode 1: haartransplantatie
De haartransplantatie bestaat al jaren en is door de jaren heen sterk verbeterd. Waar in de beginjaren de FUT-methode werd toegepast, wordt tegenwoordig nagenoeg alleen nog de FUE-methode toegepast. Het verschil? De FUT-methode is veel intensiever, daar wordt een volledige ‘band’ aan huid onder de kruin weggehaald, waaruit de haren worden gehaald. De FUE-methode haalt in dezelfde ‘band’ enkel de haarzakjes weg. Hierdoor is het herstel veel minder zwaar en wordt een natuurlijker resultaat geboekt in het donorgebied.
Na het uithalen worden de haarzakjes één voor één weer teruggeplaatst in je hoofdhuid, op de plekken waar je haren waren uitgevallen. Hierdoor krijg je weer een ‘nieuwe’ bos haar terug. Een haartransplantatie is dan ook veelal geschikt wanneer er sprake is van een hoge mate van kaalheid én er voldoende haren in het donorgebied beschikbaar zijn. Bedenk altijd wel dat de haren verplaatst worden en je dus geen dikkere haarbos ervoor terug krijgt. Want wat achter is weggehaald komt niet meer terug.
Methode 2: mesotherapie
Mesotherapie is nog relatief nieuw binnen de (para-)medische wereld. Het is een verbeterde variant van de vroegere PRP-methode. Bij die laatste methode worden vitaminen en mineralen uit je eigen bloed geïnjecteerd bij je haarzakjes om die beter te voeden.
Helaas bleek daarbij dat de tekorten vaak binnen het gehele lichaam aanwezig waren, waardoor het effect beperkt was. Ook geeft het nooit een verbetering bij alopecia androgenetica omdat de oorzaak (binding van het androgene hormoon) niet wordt tegengegaan.
Vandaar dat mesotherapie ontwikkeld is. Ook hier worden vitaminen en mineralen bij de haarzakjes geïnjecteerd met een zeer oppervlakkige injectie. Het verschil? De vitaminen en mineralen komen niet uit je eigen bloed, maar uit het meso-serum. De volledig natuurlijke vitaminen en mineralen uit het serum vullen de tekorten in jouw hoofdhuid aan, waardoor je haarzakjes (en daarmee je haren) weer volledig gevoed worden. Hier wordt de binding van het androgenen hormoon wel tegen gegaan, waardoor het zeer effectief is bij alopecia androgenetica.
Het effect van mesotherapie is dat je haren dikker worden, nieuwe haren gaan groeien en beschadigde haarzakjes hersteld worden. Na enkele behandelingen is al een goed resultaat te zien. Vaak wordt ook geadviseerd om enkele behandelingen mesotherapie te doen ná een haartransplantatie om de nieuw ingezette haren optimaal te voeden en te laten groeien.
Wanneer nou mesotherapie en wanneer een haartransplantatie?
Mesotherapie werkt goed wanneer de haren nog niet volledig uitgevallen zijn. Bij een dunner wordende haardos, bij enkele plekken welke dunner worden, bij haarziektes, bij hormonale invloeden zoals overgang of na de zwangerschap of in stressperiodes. En zoals al gezegd als aanvulling op een haartransplantatie.
Een haartransplantatie is nodig wanneer de kaalheid vergevorderd tot geheel is én wanneer er voldoende donor-haar achter de kruin aanwezig is.
Wil je meer advies of informatie over onze mesotherapie-behandeling, maak dan vooral een geheel vrijblijvende intake-afspraak!
Ben je geïnteresseerd in de oorzaken van haaruitval? Lees verder over stress en corona als oorzaken van haaruitval.