Stress, stress, stress en…. Haaruitval

Niemand kan ontkennen dat we in een stressvolle wereld leven. Of het nu door werk komt, door zorgen over corona, door de stress thuis (lees: kinderen) of de groeiende spanningen

Haaruitval door stress

Niemand kan ontkennen dat we in een stressvolle wereld leven. Of het nu door werk komt, door zorgen over corona, door de stress thuis (lees: kinderen) of de groeiende spanningen in de maatschappij: stress komt tegenwoordig veel voor. 

Welke invloed heeft stress op het lichaam? 

Stress heeft ongekend veel invloed op het lichaam. Van stijve spieren, hoofdpijn en slapeloosheid, tot over- óf ondergewicht én…. Haaruitval.

Waarom chronische stress kan leiden tot haaruitval 

Haaruitval door stress is een steeds vaker voorkomend probleem bij ons in de praktijk. Stress heeft als één van de directe gevolgen de aanmaak van het hormoon cortisol in het lichaam. Cortisol (het stress-hormoon) is in kleine hoeveelheden niet erg, het zorgt bij stressvolle situaties dat we snel kunnen reageren doordat er meer energie vrij komt (vecht of vlucht reactie). Maar wanneer cortisol langdurig aangemaakt wordt in het lichaam gaat het negatieve effecten hebben. 

Haaruitval is één van de meest voorkomende effecten van cortisol overschot. Binnen 2-3 maanden nadat stress langdurig is ontstaan begint het haar uit te vallen. Het is vaak diffuse haaruitval (enigszins vergelijkbaar met mannelijke haaruitval). Hoe langer het duurt hoe erger het wordt. Op den duur gaat de haaruitval over in telogeen effluvium: haren die zich in de rustfase (telogene fase) bevinden gaan dan uitvallen, in tegenstelling tot haren die al in hun eindstadium zitten. In deze fase wordt de kaalheid veel erger en zie je bij je uitgevallen haren ook witte bolletjes aan het uiteinde zitten.

Wat kun je doen tegen haaruitval door stress?

De belangrijkste methode om die haaruitval tegen te gaan is om de stress weg te nemen. Maar helaas is dit lang niet altijd, direct, mogelijk. Om dan te voorkomen dat je haren alsnog uitvallen door de stress adviseren wij om een mesotherapie XL-hair behandeling te laten uitvoeren. Deze behandeling zorgt ervoor dat de voedingsstoffen die aan de haren onttrokken worden door te hoge cortisol-niveaus weer aangevuld worden. De nieuwe voedingsstoffen zorgen er voor dat je haren behouden blijven, maar óók dat ‘slapende’ haarzakjes weer actief worden en nieuwe haren gaan produceren. 

Helaas kunnen we niet altijd wat doen aan stress, maar gelukkig kunnen we wel wat doen tegen haaruitval door stress. 

Haaruitval laten behandelen?

Heb je last van haaruitval in een stressvolle periode, neem dan vooral contact op, zodat we samen kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen. Bekijk direct onze haaruitval behandeling.

Wil je weten hoe je haaruitval kan tegengaan? Lees hier verder over methodes tegen haaruitval.

 

Meer artikelen?

Contact opnemen

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Natuurlijk kunt u ook gewoon langskomen

Onze kliniek is te vinden op Emmy Andriessestraat 504, 1087 NE Amsterdam.

Maandag – woensdag 09:00 – 18:00
Donderdag 09:00 – 20:30
Vrijdag 09:00 – 17:00
Zaterdag – zondag Gesloten

Weet je het nog niet zeker?

"*" geeft vereiste velden aan

Waar ben je naar op zoek?
Gegevens

Natuurlijk kunt u ook gewoon langskomen

Onze kliniek is te vinden op Emmy Andriessestraat 504, 1087 NE Amsterdam.

Maandag – woensdag
09:00 – 18:00

Donderdag
09:00 – 20:30

Vrijdag
09:00 – 17:00

Zaterdag – zondag
Gesloten