Zoveel verschillende peelings als toetjes in het schap van de supermarkt. Maar wat is het verschil tussen al deze peelings en wat zijn de effecten per peeling.
Eerst een korte geschiedenisles: terug naar de jaren ’80 van de vorige eeuw. (Ja, dat is al 35 jaar geleden, voel je je al oud?). In die tijd kwam de schoonheidsverzorging steeds meer in zwang. Waarbij ook de ‘scrub’ een ding werd. Door met een ‘schurend’ middel over je gezicht te gaan, werden oneffenheden weggewerkt en kreeg je weer een glad huidje.
Wat is een peeling en hoe werkt het?
In de tussentijd zijn we, jahaaa, alweer 35 jaar verder in de ontwikkeling van dermatologie en huidtherapie, waardoor we steeds beter en effectiever jouw huid kunnen behandelen. Waar de scrub een schurend middel was, variërend van zouten tot aan graankorrels en alles daar tussenin, werken we tegenwoordig met peelings. Maar wat zijn peelings nou en wat doen ze.
Een peeling is in feite niks anders dan een ‘bijtende’ stof die in of op je huid actief wordt en daar effect heeft. Een bijtende stof kan vanalles zijn, sommige alcohol vormen zijn bijtend, maar we kennen ze met name van zuren en logen. Als voorbeeld daarvan zijn zoutzuur en gootsteenontstopper.
“Maar behandelen jullie ons dan met gootsteenontstopper?”. Nee, natuurlijk niet, dat zou veel te veel schadeclaims opleveren! En om eerlijk te zijn, ook niet het gewenste resultaat opleveren.
De cosmetische industrie (lees: onze leveranciers) heeft door de jaren heen heel nauwkeurig onderzoek gedaan naar welk middelen goed werken op onze huid, om zaken als pigmentatie, acné, littekens en rimpels tegen te gaan. En sterker nog, dat hebben ze per probleem specifiek gedaan.
De veelzijdigheid van de TCA-peeling
Één van onze belangrijkste peelings is de TCA-peeling, oftewel de Tri-Chloor-azijn peeling. Dit is een combinatie tussen een zuur (azijn) en een loog (Chloor), welke gezamenlijk diep in de huid kunnen dringen. Afhankelijk van de sterkte wordt deze voor verschillende indicaties gebruikt. Met lichtere concentraties behandelen we bijvoorbeeld pigmentvlekjes in het gezicht of de intieme zone. Met zwaardere concentraties behandelen we rimpels, acné littekens, melasma (zwangerschapsmasker) of een ‘rokershuid’ (die doffe grijze huid). De TCA-peeling is daarmee een zeer variabele peeling, waarmee we prachtig resultaat boeken. Maar als die niet sterk genoeg is, komt de fenolpeeling in beeld!
De kracht van de fenolpeeling voor diepe huidproblemen
De fenolpeeling is één van de zwaarste peelings in het assortiment van de dermatologie en huidtherapie. Gebaseerd op alcohol (de uitgang “-ol” zegt dat al), is de fenolpeeling geschikt voor zwaardere indicaties. Veelal zeer diepe (acné-) littekens, olifantenhuid (dikke lederachtige huid) en diepe rookrimpels worden hier mee behandeld. Ook hier wordt afhankelijk van de zwaarte gewerkt met een hogere of lagere concentratie fenol. De zwaardere fenol peeling waarbij je minimaal 4 weken flink moet herstellen is voorbehouden aan een arts. Onze huidtherapeuten werken met een iets lichtere fenol peeling waarbij je minder lang hoeft te herstellen.
Waar bij de TCA peeling de huid al schilfert (vernieuwd) is dat bij de Fenolpeeling nog een stuk intenser. Waar je bij de TCA peeling prima nog naar je werk wilt, is de Fenolpeeling toch iets intenser tijdens het vervellen. Het resultaat is er echter ook naar: een splinternieuwe huid: glad, zacht en stralend!
Hoe kies je de juiste peeling voor jouw huid?
Wil jij ook weten welke peeling jou weer die stralende huid geeft? Neem dan contact op voor een vrijblijvende intake, we kijken graag met je mee!