Vetvermindering met cryolipolyse: Hoe werkt het en waar moet je op letten

Cryolipolyse of vetvermindering door vet te bevriezen. “Hmmm….” was ongeveer de eerste gedachte die bij ons op kwam toen wij hier mee in aanraking kwamen. “Moet je niet gewoon op je dieet letten, meer bewegen en vooral niet snacken?”. Het antwoord op die laatste vraag is zonder enige twijfel: ja! Maar dat is blijkbaar niet het hele verhaal.

 

Hoe werkt vet verliezen in jouw lichaam?

Als mensen groeien wij allemaal van kind naar volwassen persoon. (Hoewel we allemaal wel iemand kennen die we nou niet direct ‘volwassen’ zouden willen noemen). Fysiek worden we allemaal groter. Gedurende je kinder- en jeugdjaren bouwt het lichaam zich op naar de persoon die het in de toekomst wordt. Voor een groot gedeelte is dit genetisch bepaald, maar deels zit het ook in je opvoeding en dan in het bijzonder jouw voeding. 

Het is bekend dat mensen die in hun jeugd minder voedingswaarden binnen krijgen uiteindelijk kleiner blijven, zowel in hun jeugd als in hun volwassen leven. Welvaart is daar één van de grootste factoren in, niet voor niets dat wij in Nederland tot de langste mensen ter wereld behoren. 

Maar omgekeerd werkt dit ook, door een surplus aan voedingsstoffen, en dan in het bijzonder suikers en vetten, kweken we als kind of als jongere meer vetcellen. En wat is nou het lastige aan die vetcellen? Die breken we dus niet meer af. 

Maar als ik ga lijnen en sporten, val ik toch ook af? Dat klopt helemaal! Het vet dat opgeslagen zit in jouw vetcellen wordt verbruikt en zit daarna dus niet meer in jouw vetcellen. Met als resultaat een strakker figuur. Het probleem is alleen dat het vet verwijderd is, maar dat de cellen nog bestaan. Net als waterballonen waaruit het water weggelopen is, die kun je daarna weer vullen aan de kraan. Zo gaat dat met vetcellen ook, zo snel jij weer meer vet binnen krijgt, vullen je vetcellen zich weer en gaat je figuur weer achteruit. Dat is het alom bekende ‘jojo-effect’. 

 

Maar hoe kun je dan wel vet verwijderen?

Cryolipolyse is dé manier om vet verwijderen uit het lichaam. Cryolipolyse is het bevriezen van vetcellen, waardoor deze door het lichaam verwijderd en opgeruimd worden. De medische term hiervoor is apoptose (voor de nieuwsgierige: https://nl.wikipedia.org/wiki/Apoptose ). Apoptose is de gecontroleerde afbraak van cellen in het lichaam. Je lichaam breekt dagelijks miljarden cellen af om te herstellen en te vernieuwen. Door het vet te bevriezen, geven we het lichaam in feite een duwtje in de goede richting, we zeggen: “deze cellen zijn nu aan de beurt”. 

Het resultaat hiervan is dat de hele vetcel verwijderd wordt. Met andere woorden ‘de waterballon gooien we stuk en daarna in de plasticbak’. Zoals we de waterballon niet meer kunnen vullen, kan het lichaam de verwijderde vetcellen ook niet meer vullen, met als resultaat een blijvend beter figuur. 

 

Hoe gaat vet bevriezen precies in zijn werk?

Er zijn verschillende leveranciers in de markt, en de techniek heeft zich door de jaren heen verder ontwikkeld. Daar zit dan ook meteen het grote verschil in aanbieders op de markt van vet bevriezen. De ‘oude’ methode, welke nog veel gebruikt wordt, is beduidend minder effectief. Met een koelende ‘kop’ wordt de huid gekoeld door een behandelaar, waarbij iedere paar minuten de kop verplaatst wordt om een nieuwe locatie te koelen/bevriezen. Helaas heeft dat ongeveer hetzelfde effect als het kort plaatsen van een flesje water tegen een koelelement, het wordt wel iets kouder, maar het bevriest niet. Om eerlijk te zijn, geef dan je geld uit aan een training van Wim Hoff (the iceman), daar heb je tenminste nog de opkikker van in een ijskoud bad springen en ongeveer net zoveel resultaat op het bevriezen van je vetcellen. 

De ‘nieuwe’ methode is er één waarbij het vet gedurende 40 tot 50 minuten constant gekoeld wordt tot -9° Celsius. De lichaamslocatie waar het vet zich bevindt wordt middels een vacuüm ín de behandelkop gezogen. Hierdoor wordt de bloedsomloop tijdelijk stilgelegd in het onderhuidse vet. Hierna wordt het vet bevroren tot een temperatuur van min 9 graden. De huid wordt in de tussentijd beschermd door een ‘gel-pack’, zodat deze niet beschadigd raakt tijdens de behandeling. (Let wel, bij de ‘oude’ methode bestaat deze bescherming niet, waardoor het risico op bevriezing van de huid bestaat).

Na het bevriezen van het vet, wat dus ongeveer 40 tot 50 minuten duurt, wordt het vacuüm opgeheven en wordt het bevroren vet los gemasseerd. De doorbloeding komt weer op gang, wat een tinteling in je huid kan opleveren, net als wanneer je met blote handen in een sneeuwstorm hebt gefietst. De huid voelt daarna nog een 2 weken verdoofd aan, maar daar hoef je je geen zorgen om te maken, het gevoel komt gewoon weer terug. 

 

Wanneer helpt vet bevriezen?

Vet bevriezen is geen oplossing voor zwaar overgewicht of obesitas. Cryolipolyse is specifiek bedoeld voor het lokaal verwijderen van vet. Een klein onderbuikje, de ‘love handles’, ‘zadeltassen’ of ‘bh-bandjes’ zijn daar goeie voorbeelden voor. Cryolipolyse is dan ook enkel bedoeld voor het bevriezen van onderhuids, oftewel subcutaan, vet. 

Zowel mannen als vrouwen komen in aanmerking voor vet bevriezen, meestal met verschillende lichaamszones, maar het effect is bij beiden gelijk. 

 

Waar moet je op letten als je voor cryolipolyse kiest?

Prijs! Prijs is belangrijk. Zoals ze in het Engels zeggen: “If it seems to be too good to be true, it is too good to be true”. Of, als het te mooi is om waar te zijn, is het niet waar. Te lage prijzen hebben altijd een reden. De apparatuur is van slechte kwaliteit, het personeel is slecht/niet opgeleid of gekwalificeerd of de methode is achterhaald. Resultaat hiervan is teleurstelling (geen resultaat), of erger nog schade aan je lichaam (bevroren huid of onderliggende schade aan zenuwen of ander weefsel). 

Doe daarom goed onderzoek naar verschillende aanbieders cryolipolyse, hun prijzen en bovenal hun reviews. (Let bij die laatste ook op de echtheid van de reviews). 

 

Onze specialisten helpen je graag verder

Heb je voor jezelf meer vragen, of ben je benieuwd wat cryolipolyse behandeling in Amsterdam bij jou kan betekenen, neem dan contact op voor een geheel vrijblijvende intake.

Wil je meer weten over vet verminderen? Lees hier verder over vetvermindering en het verbeteren van je huid. 

 

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

  Mommy Skincare Clinic

  Emmy Andriessestraat 504
  1087 NE Amsterdam
  ✆ 020-2101835
  ✉ info@mommyskincareclinic.nl

  Openingstijden:

  zondag Gesloten
  maandag 09:00–18:00
  dinsdag 09:00–18:00
  woensdag Gesloten
  donderdag 10:00–21:00
  vrijdag 09:00–18:00
  zaterdag Gesloten
  Bel ons Contact
  © 2023 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello