Melanoom huidziekte

Wat is een melaoom?

Een melanoom is de agressiefste vorm van huidkanker. In 2017 kregen ruim 6700 mensen in Nederland de diagnose melanoom waarbij er 850 mensen overleden aan een melanoom. Dit aantal stijgt jaarlijks.

Dermatologen kunnen hun werk met betrekking tot het diagnosticeren en behandelen van huidkanker niet meer aan, gelukkig hebben ziekenhuizen vaak een multidisciplinair team waardoor patiënten door meerderen specialisten gezien kunnen worden. Maar met het oog op de toekomst en het feit dat ook veel jongere mensen de diagnose melanoom krijgen, moet er heel wat gebeuren om grip te krijgen op deze ziekte.

Hoe ontstaat een melanoom?

Een melanoom ontstaat doordat pigmentcellen (melanocyten) op een bepaalde plaats in de huid of slijmvliezen veranderd zijn in kankercellen. Vaak ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Teveel blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, met name verbranding op jonge leeftijd kan het risico op een melanoom vergroten, maar ook genetische aanleg speelt een rol. Daarnaast is het risico op het ontstaan van een melanoom groter wanneer er bij de geboorte al (grote) moedervlekken aanwezig zijn. 

Voorlichting voorkomen melanoom

Niet voor niets is daarom voorlichting aan kinderen en jongeren erg belangrijk. Met het motto: beter voorkomen dan genezen is er een kinderboek verschenen: Dikkie Dik en de smeerpoes, die kinderen bewust willen maken van het belang van zonbescherming om huidkanker te voorkomen. Maar ook onder jongeren heerst het thema huidkanker. Aangezien de zonnebank nog steeds in trek is onder de jongeren komt dit thema dan ook geregeld terug in het nieuws welke wordt gerelateerd aan het ontstaan van huidkanker. 

Behandeling melanoom

Wanneer toch de diagnose melanoom luidt, is recent uit onderzoek gebleken dat wanneer er na een operatie aanvullend behandeld wordt met immuuntherapie de kans op terugkeer van huidkanker bijna tweemaal zo klein is als bij patiënten die geen immuuntherapie krijgen. Een ander onderzoek toont aan dat bij patiënten met een vroeg stadium van een melanoom door een simpele injectie met synthetische DNA mogelijk voorkomen kan worden dat de kanker terugkeert en uitzaait. De injectie met de stof CpG-B stimuleert het immuunsysteem en het lichaam reageert daar onmiddellijk op. Waarschijnlijk helpt de injectie om de resterende tumorcellen op te ruimen en terugkeer van kanker te voorkomen.

Hoe herken je een melanoom?

In jouw praktijk is het ook van belang om alert te zijn, een screening kan wellicht al levensreddend zijn. Een melanoom herken je snel wanneer een moedervlek van kleur, structuur of grootte verandert of als het jeukt of bloed. Wanneer je iets ziet wat je niet vertrouwd of waarover je twijfelt, is het belangrijk dat je hem of haar doorstuurt naar de huisarts. Dit kan een wondje, een bultje een verkleuring of een moedervlek zijn die verandert. Liever 1 bezoek teveel dan 1 te weinig. 

Stimuleer daarnaast altijd het gebruik van een zonnebrandcrème en sluit je behandeling altijd af met een zonnebrandcrème, een goed voorbeeld doet volgen. 

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

Mommy Skincare Clinic

Pampuslaan 114
1087 LA Amsterdam
✆ +31 (0)85 0604349
✉ info@mommyskincareclinic.nl

Openingstijden:

zondag Gesloten
maandag 09:00–18:00
dinsdag 09:00–18:00
woensdag Gesloten
donderdag 10:00–21:00
vrijdag 09:00–18:00
zaterdag Gesloten
Bel ons Contact
© 2020 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello