7 Bekende en minder bekende oorzaken van haaruitval

Een onderwerp dat veel op onze site, maar ook in onze blogs, terug komt: haaruitval en de behandeling van haaruitval. Maar wat zijn nu de bekende en de minder bekende oorzaken van haaruitval? En hoe kun je daar zelf iets aan doen? Het zal je verrassen hoeveel oorzaken er kunnen zijn van haaruitval, en hoeveel jij kan doen om dat te voorkomen.  

1. Vitaminetekort

Ten eerste vitaminetekort: Nederland is een welvarend land, waardoor wij gevarieerd kunnen eten en drinken. Je zou zeggen dat we daardoor al onze benodigde vitaminen binnen krijgen. Helaas is dat vaak niet zo. Zowel vitamine B en C missen we in ons dagelijks dieet, met als oorzaak meer haaruitval. Dus krijg je het niet binnen via je normale dieet, zorg dan dat je deze middels supplementen binnen krijgt! Je haar gaat er vanzelf beter uitzien én voller worden!  

2. Stress 

Die welvarendheid in Nederland, leidt helaas ook tot Stress. Stress is één van de hoofdoorzaken (no pun intended) van haaruitval in de afgelopen corona-periode. Het lichaam reageert op stress door een overmaat aan melkzuur aan te maken, wat zorgt voor meer haaruitval. Nu is stress helaas niet altijd te voorkomen. Maar zorg dat je periodes van rust inbouwt in stressvolle tijden, om je lichaam én je haar hersteltijd te gunnen.  

3. Collageen

Collageen is een oude bekende. Het zorgt voor een stevige en elastische huid, maar is ook de basis van de bloedvaatjes die onze haren blijven voeden. Na ons 25e levensjaar neemt het collageen in ons lichaam steeds verder af (niet voor niks die slappere armen en wangen). Maar ook je haren worden daardoor minder gevoed, omdat de bloedvaatjes minder doorlatend zijn. Gelukkig kan net als bij het vitaminetekort ook hier middels supplementen een oplossing gevonden worden.   

4. Roken

Een dooddoener, maar roken is een killer voor een hele hoop onderdelen van je lichaam, waaronder je haar. Je haren halen veel zuurstof uit je bloed, roken verlaagt het zuurstofgehalte. Doe je dat op langere termijn, dan gaat je haar er aan onderdoor. Eerst dof, grauw haar en daarna haaruitval met als gevolg een dunne bos haar. Hoe voorkom je dat? Moeten we je dat echt uitleggen?   

5. Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap zitten we vol hormonen. Oestrogeen geeft die flinke haarbos tijdens de zwangerschap, helaas valt dit ook weer uit zodra je stopt met borstvoeding geven. Ook de spanning, stress en dus een veranderende hormoonspiegel kunnen zorgen voor een stevige vorm van haaruitval. Daarom kunnen we jouw haren behandelingen nog voordat je stopt met borstvoeding geven. We kunnen hiermee jouw haaruitval tegengaan voordat het uit gaat vallen.   

6. Erfenis

Erfelijkheid! Yes, die jaloersmakende bos haar van een ander, is voor een groot deel ook afhankelijk van de genen die bij zijn of haar geboorte mee zijn gegeven. En Alopecia Androgenetica is juist het tegenovergestelde daarvan: een dunne bos of zelfs een kaal hoofd. Door onder andere het DHT-hormoon worden je haren afgestoten (eigenlijk ingekapseld, waardoor het haar geen voeding meer krijgt). Het resultaat is bekend.  Gelukkig kunnen we ook die vorm van haaruitval behandelen met mesotherapie haar. We voeden het haar extra én zorgen dat het DHT-hormoon geblokkeerd wordt. Samen zorgt dat voor een stevige verbetering van je haarbos.  

7. Petten of een te strak kapsel

Een strakke coupe of een petje: Goed voor je korte termijn looks, maar niet voor je lange termijn. Een strakke coupe zoals de dames in het gabbertijdperk van de jaren ’90 leidt tot Trachea Alopecia. Letterlijk de spanning op je haren zorgt er voor dat je haar daadwerkelijk uitvallen, het koord breekt door de spanning. Een petje, of andere hoofdbedekking die je veel draagt zorgt voor een tekort aan zuurstof en zon (vitamione D). Én zorgt voor een broeierige hoofdhuid. Samen is het een stevige oorzaak van haaruitval. In veel gevallen, waaronder bij het dragen van een hoofddoek, voorkom je haaruitval helaas niet, maar is wel te behandelen met mesotherapie haar. De extra voeding zorgt voor een verbeterde haarstructuur en groei. En daarnaast, waar het mogelijk is, probeer je haar zoveel mogelijk onbedekt te laten.   

Haaruitval tegengaan en behandelen 

Om haaruitval tegen te gaan is het van belang dat het goed gevoed wordt. Zorg dus dat je voldoende vitamine en mineralen binnen krijgt. Via een haarsupplement of algemene vitaminepillen krijg je vaak voldoende binnen om je haren te onderhouden, maar blijkt dat niet voldoende te zijn, dan moeten we je haaruitval behandelen met een mesotherapie haar (XL-hair). De behandeling van haaruitval met mesotherapie haar is een 6 á 8-voudige behandeling van ongeveer een uur. Het resultaat begin je al te zien na de 2e behandeling en wordt beter en beter naarmate de behandeling vordert. Is het om een éénmalige situatie (haaruitval door bijvoorbeeld tijdelijke stress of een zwangerschap) dan ben je daarna meestal klaar. Heb je een permanente trigger voor haaruitval, dan is het verstandig om ieder kwartaal een onderhoudsbehandeling uit te voeren. Wil je meer weten, neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op!

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

    Mommy Skincare Clinic

    Emmy Andriessestraat 504
    1087 NE Amsterdam
    ✆ 020-2101835
    ✉ info@mommyskincareclinic.nl

    Openingstijden:

    zondag Gesloten
    maandag 09:00–18:00
    dinsdag 09:00–18:00
    woensdag 09:00-18:00
    donderdag 09:00–20:30
    vrijdag 09:00–17:00
    zaterdag Gesloten
    Bel ons Contact
    © 2024 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello