Wat is striae en hoe verwijder je het?

Hoe voelt dat, zo een striae behandeling? Om eerlijk te zijn, het is zeker geen ontspanningsmassage. Daarover later meer, maar eerst nog eens even terug naar wat striae is en hoe striae ontstaat. 

 

Wat is striae?

Striae, of ook wel striemen of stretch marks genoemd, is in feite een oprekking van de gehele huid die niet meer opgevangen kan of kon worden door de elasticiteit in je huid. Voor hen die de 30 ook al voorbij zijn, kun je je nog herinneren dat je vroeger ‘post-elastieken’ kreeg van de postbode? De ene was nog elastisch en werkte perfect om weg te schieten, de ander had om een te groot pakketje brieven gezeten en was opgerekt en broos, met kleine haarscheurtjes er in. Dat laatste elastiekje, dat heeft wat weg van een huid die door striae aangetast is. De elasticiteit is weg en er zitten scheuren in verschillende lagen van de huid, de zogenaamde striemen. 

 

De stevigheid en elasticiteit van de huid

Om daar wat dieper op in te gaan. De huid bestaat uit verschillende lagen, de laag die wij aan de buitenkant zien is de epidermis, ofwel opperhuid. Deze beschermt ons tegen invloeden van buiten af en geeft ons uiterlijk weer. Onder de epidermis ligt de dermis, onderhuid laag. De dermis zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. En daar gaat het mis bij het ontstaan van striae. De dermis raakt zodanig opgerekt dat er scheuren ontstaan, met als direct gevolg een verslapte huid.

Als het nou alleen die verslapte huid was, was er nog wel mee te leven, maar helaas is dat niet zo. Doordat die scheuren ontstaan, ontstaan er ook ‘scheuren’ in de pigmentatie van jouw epidermis (weet je nog, de buitenste huidlaag die wij zien). Dit zijn de striae littekens, of zoals we ze ook vaak noemen huidstriemen. Samen met de verslapte huid zorgt dit voor een minder ‘mooie’ uitstraling van je huid.

 

Ik weet wat striae is, maar hoe ontstaat striae?

Huidstriemen kunnen op veel manieren ontstaan, maar in de basis ontstaat striae door een (relatief) snelle oprekking van de huid. Dit gebeurt normaal gesproken doordat het onderliggende gebied snel groeit. De bekendste vorm hiervan is zwangerschapsstriae, waarbij de buik (vaak in de laatste weken van de zwangerschap) nog iets meer groeit. Op dat moment is ‘de rek er uit’, waardoor de striae in één klap ontstaat, soms zelf op een nacht tijd. 

Niet alleen bij zwangerschap ontstaat striae. Wij komen bij ons in de kliniek veel verschillende oorzaken tegen. Corona-kilo’s zijn op het moment een grote boosdoener. Doordat we meer zijn gaan eten tijdens de corona periode, zijn we dikker geworden, waardoor de huid op rek is komen te staan. Dat hoeft niet altijd direct gevolgen te hebben, maar helaas zien we het regelmatig als oorzaak van striae. Zeker bij tieners, waar de huid door de normale puberale groei toch al op rek staat, zijn die paar extra kilo’s funest.

Maar ook meer ‘gezonde’ oorzaken liggen aan de basis van sommige vormen van striae. Sporten, zonder mee een gezonde activiteit te noemen! Helaas komt het wel voor dat door snelle spiergroei tijdens het sporten, juist op die mooi ontwikkelde spiergroepen striemen ontstaan. Bij mannen zien we dat vaak op de schouders en bovenarmen, waar bij vrouwen dit juist vaak voorkomt op de billen en bovenbenen.

Gelukkig zijn we gespecialiseerd in het behandelen van striae en kunnen we er dus echt iets tegen doen. De door ons ontwikkelde behandeling is een combinatie van bestaande behandelingen die de verschillende oorzaken van striae aanpakken en waarmee we per behandeling 50% verbetering zien van de striae. Daarmee weten we striae tot wel 90% te verwijderen.

 

Hoe voelt en werkt het verwijderen van striae? 

Hoe gaat het verwijderen van striae in zijn werking? Zoals we bovenin al schreven: het is geen ontspanningsmassage! 

Doordat verschillende technieken gebruikt worden, lig je als cliënt al snel twee tot drie uur in onze behandelstoel. Nu ligt die stoel bijzonder prettig, al zeggen we het zelf. Maar de behandeling is intensief. In eerste instantie behandelen we de dermis (de onderhuidlaag), hierbij komt warmte vrij in je huid, welke je ook echt wel voelt. In eerste instantie voel je een licht prikkelende sensatie, maar na verloop van de behandeling wordt het ‘lekker warm’ in je huid. 

Nadat we je onderhuid laag hebben behandeld om de striae te verwijderen, gaan we door naar je epidermis (de opperhuid). Deze wordt intensief behandeld met een peeling die diep doordringt in je huid, zodat de zichtbare striemen verwijderd worden. Voor wie nog nooit een peeling gehad heeft, dit voel je wel! De bovenste laag van je opperhuid wordt in feite weggehaald, om deze te laten vernieuwen. Daardoor ontstaat een branderig gevoel op je huid. 

Gelukkig trekken beide sensaties ook weer weg na de behandeling, maar gedurende de behandeling kan het als pittig ervaren worden. Twee paracetamol vooraf kan ik dan ook iedereen aanraden.

Wij zouden graag willen dat de behandeling wél zou voelen als een ontspanningsmassage, maar helaas is striae een bijzonder hardnekkige huidaandoening, die zonder intensieve behandeling geen beter resultaat zal geven. 

Uiteraard doen we er tijdens de behandeling alles aan om je zo comfortabel mogelijk te laten voelen en zijn onze specialisten er op getraind om niet verder te gaan dan strikt noodzakelijk voor om jouw striae te verwijderen.

 

Onze specialisten helpen je graag verder

Mocht je nog meer vragen hebben over de behandeling van striae, hoe het voelt of welk resultaat jij zou kunnen bereiken, neem dan vooral contact met ons op voor een vrijblijvende intake!

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

  Mommy Skincare Clinic

  Emmy Andriessestraat 504
  1087 NE Amsterdam
  ✆ 020-2101835
  ✉ info@mommyskincareclinic.nl

  Openingstijden:

  zondag Gesloten
  maandag 09:00–18:00
  dinsdag 09:00–18:00
  woensdag Gesloten
  donderdag 10:00–21:00
  vrijdag 09:00–18:00
  zaterdag Gesloten
  Bel ons Contact
  © 2023 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello