Wat is striae en hoe verwijder je het?

Striae, ook wel bekend als groeistrepen, striemen, huidstriemen of stretch marks, is een veelvoorkomend fenomeen dat zowel mannen als vrouwen treft. Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van striae en velen ervaren het als een bron van frustratie en onzekerheid. Of het nu tijdens de puberteit, zwangerschap of als gevolg van overgewicht ontstaat, de strepen worden vaak als ontsierend ervaren. 

Gelukkig zijn er behandelingsopties beschikbaar die kunnen helpen om de zichtbaarheid van striae te verminderen. In deze blog gaan we dieper in op striae, de oorzaken ervan en wat je kunt doen om ermee om te gaan.

 

Wat is striae?

Striae is in feite een oprekking van de gehele huid die niet meer opgevangen kan of kon worden door de elasticiteit in je huid. Voor hen die de 30 ook al voorbij zijn, kun je je nog herinneren dat je vroeger ‘post-elastieken’ kreeg van de postbode? De ene was nog elastisch en werkte perfect om weg te schieten, de ander had om een te groot pakketje brieven gezeten en was opgerekt en broos, met kleine haarscheurtjes er in. Dat laatste elastiekje, dat heeft wat weg van een huid die door striae aangetast is. De elasticiteit is weg en er zitten scheuren in verschillende lagen van de huid, de zogenaamde striemen. 

 

De stevigheid en elasticiteit van de huid

Om daar wat dieper op in te gaan. De huid bestaat uit verschillende lagen, de laag die wij aan de buitenkant zien is de epidermis, ofwel opperhuid. Deze beschermt ons tegen invloeden van buiten af en geeft ons uiterlijk weer. Onder de epidermis ligt de dermis, onderhuid laag. De dermis zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. En daar gaat het mis bij het ontstaan van striae. De dermis raakt zodanig opgerekt dat er scheuren ontstaan, met als direct gevolg een verslapte huid.

Als het nou alleen die verslapte huid was, was er nog wel mee te leven, maar helaas is dat niet zo. Doordat die scheuren ontstaan, ontstaan er ook ‘scheuren’ in de pigmentatie van jouw epidermis (weet je nog, de buitenste huidlaag die wij zien). Dit zijn de striae littekens, of zoals we ze ook vaak noemen huidstriemen. Samen met de verslapte huid zorgt dit voor een minder ‘mooie’ uitstraling van je huid.

 

Ik weet wat striae is, maar hoe ontstaat striae?

Huidstriemen kunnen op veel manieren ontstaan, maar in de basis ontstaat striae door een (relatief) snelle oprekking van de huid. Dit gebeurt normaal gesproken doordat het onderliggende gebied snel groeit. Striae ontstaat vaak bij: 

  • Zwangerschap (vaak in de laatste weken van de zwangerschap);
  • Een groeispurt in de puberteit;
  • Het snel aankomen van gewicht;
  • Een snelle spierontwikkeling (vaak bij bodybuilders);
  • Het syndroom van Cushing;
  • Langdurig gebruik van corticosteroïden;
  • Genetische aanleg.

Gelukkig zijn we gespecialiseerd in het behandelen van striae en kunnen we er dus echt iets tegen doen. De door ons ontwikkelde striae behandeling is een combinatie van bestaande behandelingen die de verschillende oorzaken van huidstriemen aanpakken en waarmee we per behandeling 50% verbetering zien van de striae. Daarmee weten we striae tot wel 90% te verwijderen.

 

Striae door zwangerschap

De bekendste vorm van huidstriemen is zwangerschapsstriae, waarbij de buik (vaak in de laatste weken van de zwangerschap) nog iets meer groeit. Op dat moment is ‘de rek er uit’, waardoor de striae in één klap ontstaat, soms zelf op een nacht tijd.

 

Striae tijdens de puberteit

Tijdens de puberteit maken veel tieners een groeispurt door, wat kan leiden tot het ontstaan van groeistrepen. Deze strepen worden veroorzaakt door het snelle groeien van bepaalde lichaamsdelen. Meisjes ervaren striae tijdens de puberteit voornamelijk op de heupen, dijen, billen en borsten. Bij jongens komen striae in de puberteit vaak voor op de schouders, onderrug en dijen.

 

Striae als gevolg van overgewicht

Als je te maken hebt met overgewicht, kan het zijn dat striae daardoor veroorzaakt is. Vooral wanneer je in korte tijd veel aankomt, kan je huid moeite hebben om gelijke tred te houden met de groei, met als gevolg groeistrepen. Striae als gevolg van overgewicht zijn vaak zichtbaar op de buik, de binnenkant van de bovenbenen, de bovenarmen en de dijen.

 

Waar op het lichaam ontstaat striae?

Striae kan ontstaan op verschillende delen van het lichaam, maar er zijn specifieke gebieden die extra vatbaar zijn, zoals:

  • Borsten: Tijdens het natuurlijke proces van groei en krimp van borsten kan striae ontstaan;
  • Billen: De huid op de billen wordt snel uitgerekt bij gewichtstoename en/of spiergroei en kan daardoor gevoelig zijn voor het ontwikkelen van striae;
  • Armen: Sporters die intensief trainen en snel spiermassa opbouwen, kunnen striae op de armen ervaren als gevolg van onderhuidse scheurtjes in de huid;
  • Rug: Zowel bij sporters als mensen met overgewicht kan de huid op de rug striae vertonen door snelle veranderingen in lichaamsvorm;
  • Buik: Striae komt vaak voor bij zwangere vrouwen, maar ook bij mensen die snel in gewicht toenemen;
  • Benen: De huid van de bovenbenen is een veel voorkomende plek voor striae vanwege fluctuaties in gewicht en groei;
  • Heupen: Gewichtstoename of zwangerschap kan leiden tot het ontstaan van striae op de heupen.

Houd er rekening mee dat striae zich ook op andere delen van het lichaam kan voordoen, maar deze gebieden hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van zichtbare striemen.

 

Hoe werkt het behandelen van striae? 

Doordat verschillende technieken gebruikt worden, lig je als cliënt tot twee uur in onze behandelstoel. Nu ligt die stoel bijzonder prettig, al zeggen we het zelf. Maar de behandeling is intensief. In eerste instantie behandelen we de dermis (de onderhuidlaag), hierbij komt warmte vrij in je huid, welke je ook echt wel voelt. Eerst voel je een licht prikkelende sensatie, maar na verloop van de behandeling wordt het ‘lekker warm’ in je huid. 

Nadat we je onderhuid laag hebben behandeld om de striae te verwijderen, gaan we door naar je epidermis (de opperhuid). Deze wordt intensief behandeld met een peeling die diep doordringt in je huid, zodat de zichtbare striemen verwijderd worden. Voor wie nog nooit een peeling gehad heeft, dit voel je wel! De bovenste laag van je opperhuid wordt in feite weggehaald, om deze te laten vernieuwen. Daardoor ontstaat een branderig gevoel op je huid. 

Gelukkig trekken beide sensaties ook weer weg na de behandeling, maar gedurende de behandeling kan het als pittig ervaren worden. Twee paracetamol vooraf kan ik dan ook iedereen aanraden.

Wij zouden graag willen dat de behandeling wél zou voelen als een ontspanningsmassage, maar helaas is striae een bijzonder hardnekkige huidaandoening, die zonder intensieve behandeling geen beter resultaat zal geven. 

Uiteraard doen we er tijdens de behandeling alles aan om je zo comfortabel mogelijk te laten voelen en zijn onze specialisten er op getraind om niet verder te gaan dan strikt noodzakelijk om jouw striae te verwijderen.

 

Onze specialisten helpen je graag verder

Mocht je nog meer vragen hebben over de behandeling van striae, hoe het voelt of welk resultaat jij zou kunnen bereiken, neem dan vooral contact met ons op voor een vrijblijvende intake!

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

    Mommy Skincare Clinic

    Emmy Andriessestraat 504
    1087 NE Amsterdam
    ✆ 020-2101835
    ✉ info@mommyskincareclinic.nl

    Openingstijden:

    zondag Gesloten
    maandag 09:00–18:00
    dinsdag 09:00–18:00
    woensdag 09:00-18:00
    donderdag 09:00–20:30
    vrijdag 09:00–17:00
    zaterdag Gesloten
    Bel ons Contact
    © 2024 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello