Hoe ziet een melanoom eruit?

Wat is een melanoom?

Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. In 2017 kregen ruim 6700 mensen in Nederland de diagnose dat zij een melanoom hadden. Van deze groep zijn er 850 mensen overleden. Dit aantal stijgt jaarlijks. Het diagnosticeren en behandelen van huidkanker valt ook dermatologen erg zwaar. Gelukkig hebben ziekenhuizen vaak een multidisciplinair team waardoor patiënten door meerdere specialisten in melanomen gezien kunnen worden. Er moet echter wel drastisch iets veranderen in de hoop dat minder mensen melanoom krijgen.

Hoe ontstaat een melanoom?

Een melanoom ontstaat doordat pigmentcellen (melanocyten) op een bepaalde plaats in de huid of slijmvliezen veranderd zijn in kankercellen. Vaak ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Teveel blootstelling aan ultraviolette (UV) straling, met name verbranding op jonge leeftijd kan het risico op een melanoom vergroten, maar ook genetische aanleg speelt een rol. Daarnaast is het risico op het ontstaan van een melanoom groter wanneer er bij de geboorte al (grote) moedervlekken aanwezig zijn. 

Melanoom soorten

Hoe ziet een melanoom eruit? In jouw praktijk is het ook van belang om alert te zijn, een screening kan wellicht al levensreddend zijn. Een melanoom herken je snel wanneer een moedervlek van kleur, structuur of grootte verandert of als het jeukt of bloed. Wanneer je iets ziet wat je niet vertrouwt of waarover je twijfelt, is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. Dit kan een wondje, een bultje een verkleuring of een moedervlek zijn die verandert. Liever een bezoek teveel dan een te weinig. 

Voorlichting melanoom

Niet voor niets is daarom voorlichting aan kinderen en jongeren erg belangrijk. Met het motto: beter voorkomen dan genezen is er een kinderboek verschenen: Dikkie Dik en de smeerpoes, die kinderen bewust willen maken van het belang van zonbescherming om huidkanker te voorkomen. Maar ook onder jongeren heerst het thema huidkanker. Aangezien de zonnebank nog steeds in trek is onder de jongeren komt dit thema dan ook geregeld terug in het nieuws welke wordt gerelateerd aan het ontstaan van huidkanker. 

Behandeling melanoom

Wanneer toch de diagnose melanoom luidt, is recent uit onderzoek gebleken dat wanneer er na een operatie aanvullend behandeld wordt met immuuntherapie de kans op terugkeer van huidkanker bijna tweemaal zo klein is als bij patiënten die geen immuuntherapie krijgen. Een ander onderzoek toont aan dat bij patiënten met een vroeg stadium van een melanoom door een simpele injectie met synthetische DNA mogelijk voorkomen kan worden dat de kanker terugkeert en uitzaait. De injectie met de stof CpG-B stimuleert het immuunsysteem en het lichaam reageert daar onmiddellijk op. Waarschijnlijk helpt de injectie om de resterende tumorcellen op te ruimen en terugkeer van kanker te voorkomen.

Stimuleer daarnaast altijd het gebruik van een zonnebrandcrème en sluit je behandeling altijd af met een zonnebrandcrème, een goed voorbeeld doet volgen. Plan een gratis intake in om jouw huid te laten screenen!

Deel dit artikel:

We komen graag met je in contact om je verder te helpen!

Wij maken graag contact, op een persoonlijk niveau. Dat begint hopelijk al hier bij ons op de site, en eindigt pas weer als jij optimaal straalt.

Vragen over onze behandelingen en wat de beste keuze is voor jou? Wij helpen graag! Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en/of jouw gratis intake in plannen op onze kliniek in IJburg Amsterdam.

Volgende vraag (1/4)

    Mommy Skincare Clinic

    Emmy Andriessestraat 504
    1087 NE Amsterdam
    ✆ 020-2101835
    ✉ info@mommyskincareclinic.nl

    Openingstijden:

    zondag Gesloten
    maandag 09:00–18:00
    dinsdag 09:00–18:00
    woensdag 09:00-18:00
    donderdag 09:00–20:30
    vrijdag 09:00–17:00
    zaterdag Gesloten
    Bel ons Contact
    © 2024 Mommy Skincare Clinic. Alle rechten voorbehouden | Webdesign Bureau Whello